Verantwoord stoken
Houd rekening met uw omgeving en probeer overlast te voorkomen. Tips voor houtkachel, barbecue en buitenvuur
Gebruikt u een houtkachel of vuurkorf stook dan bewust. Houd rekening met uw omgeving en probeer overlast te voorkomen. Het soort kachel, welk hout u gebruikt en hoe u stookt hebben invloed op de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht. Met een paar veranderingen in de manier waarop u stookt, kun u de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen droog en onbehandeld hout. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt en laat het hout vanzelf uitbranden. Hier leest u hoe u verantwoord stookt en wat te doen bij overlast door houtrook.
Bij welk weer niet stoken
Het weer en de windrichting beïnvloeden de hoeveelheid uitstoot en overlast door houtrook. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer. Bij deze weersomstandigheden blijven schadelijke stoffen hangen en kan luchtvervuiling plaatselijk erger worden.
De Stookwijzer geeft advies hierover op basis van de windkracht en luchtkwaliteit in uw buurt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzendt een stookalert wanneer de weersomstandigheden te slecht zijn voor houtrook. U kunt zich hiervoor aanmelden.
Acht manieren om geur- en rookoverlast te verminderen:
- Stook alleen droog hout.
- Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
- Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan.
- Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
- Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
- Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
- Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
Welke houtsoorten en kachels geven de minste overlast
Milieu Centraal geeft stooktips en adviezen over welke houtsoorten en kachels de minste overlast geven.
Vijf manieren om geur- en rookoverlast te verminderen:
- Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is.
- Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
- Gebruik brandbare blokken van geperst hout (zonder toevoegingen).
- Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
- Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.
Hebt u last van houtrook in uw omgeving? Probeer dan eerst in gesprek te gaan met de veroorzaker. Op de website van Milieu Centraal staat stap voor stap wat u kunt doen. U kunt ook buurtbemiddeling inschakelen of de woonoverlast melden bij uw woningbouwvereniging, verhuurder of de Vereniging van Eigenaren.
Het stoken van hout is ongezond voor u en voor uw omgeving.
- De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen. Als u hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht.
- Houd rekening met kwetsbare mensen: vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook van een houtvuur of barbecue. Deze mensen kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten ontwikkelen. Als ze veel rook inademen, kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur uit is.
Houtrook is dus schadelijk voor de gezondheid. Maar hoeveel last iemand heeft of welke klachten iemand krijgt, hangt af van de hoeveelheid rook, hoe lang u het inademt, hoe gezond u bent en welke stoffen er precies in de rook zitten (de samenstelling van de rook). En er zijn ook mensen die last hebben van de geur van houtrook.