Geen kookadvies meer voor het drinkwater

Het kookadvies voor Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel is opgeheven

Kookadvies in Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel opgeheven

Update maandag 12 augustus 12:00 uur

Het kookadvies voor Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel is opgeheven. Water koken is niet meer nodig. Uw drinkwater is weer veilig. Na meerdere metingen heeft Brabant Water vastgesteld dat de kwaliteit van het drinkwater weer op orde is. Het kookadvies is dus per direct opgeheven. Dat betekent dat u het water niet meer hoeft te koken voor gebruik.

Update zondag 11 augustus 11:45 uur

Het kookadvies voor het drinkwater geldt nog tot na het weekend. 
Brabant Water heeft vrijdag ontdekt waar de besmetting met de E.coli bacterie vandaan komt. Die zat in de reinwaterkelders van waterproductiebedrijf Schijndel. Bij een van de metingen zijn hele kleine hoeveelheden van deze bacterie ontdekt. Het aantreffen van de E. colibacterie in de reinwaterkelder is uiteraard niet de bedoeling. Brabant Water werkt nu gericht aan een oplossing. Het gaat om hele kleine hoeveelheden. Het drinken van water met deze kleine hoeveelheden E. colibacterie zal voor de meeste personen niet leiden tot klachten. Heel soms komt het voor dat iemand toch last krijgt van maag- en/of darmklachten. Over het algemeen worden mensen pas ziek als zij in aanraking komen met voedsel of water dat is besmet met een hoeveelheid van deze bacterie die vele malen hoger ligt dan de kleine hoeveelheid die nu in ons drinkwater is aangetoond. Om alle risico’s uit te sluiten adviseert Brabant Water het water drie minuten te koken voor consumptie. Daarmee volgen zij de wettelijke procedure.

De reinwaterkelders worden nu schoongemaakt door ze leeg te pompen, zorgvuldig schoon te maken, te desinfecteren en te vullen met schoon drinkwater. Dit is een arbeidsintensief en tijdrovend werk. Brabant Water neemt iedere dag watermonsters in hun waterproductiebedrijf en hun leidingnet. 

Het advies is om bij het warme weer voldoende (gekookt) water te blijven drinken. 
Het is niet nodig het water eerst te koken voor het vullen van zwembadjes of voor waterspelletjes. U kunt hiervoor gerust het water uit de kraan gebruiken. 

De informatie onderaan deze pagina is uitgebreid. Kijk voor de meest recente updates op de website van Brabant Water.

Update Donderdag 8 augustus 13:45 uur

De verwachting van Brabant Water is dat het nog enkele dagen gaat duren voordat het kookadvies opgeheven kan worden. De reinwaterkelders (waar gezuiverd drinkwater wordt opgeslagen) worden nu schoongemaakt en er worden extra watermonsters genomen. De komende paar dagen wordt het warm. Het advies is om, ondanks het kookadvies, voldoende water te blijven drinken. Er wordt geadviseerd om het kraanwater drie minuten te koken. Gekookt water via een waterkoker of Quooker is niet voldoende, omdat het water daarmee niet lang genoeg kookt. Openbare watertappunten zijn afgesloten vanwege de E. colibesmetting, dus neem (gekookt) water mee voor onderweg. Tijdens de komende warme dagen wordt er extra drinkwater geleverd aan kwetsbare bewoners in zorginstellingen.

Lees de update op https://www.brabantwater.nl/boxtel-liempde-olland-lennisheuvel

Update woensdag 7 augustus 14:15 uur

Brabant Water controleert actief de waterkwaliteit door watermonsters te nemen en preventief reinwaterkelders (waar gezuiverd drinkwater wordt opgeslagen) schoon te maken. Brabant Water zorgt extra voor kwetsbare bewoners in dit gebied door hen drinkwater te leveren via waterwagens of nooddrinkwaterflessen. De oorzaak van de E. colibesmetting is helaas nog niet bekend, het is daardoor nog onduidelijk hoe lang het kookadvies van kracht blijft.

Lees de update op https://www.brabantwater.nl/boxtel-liempde-olland-lennisheuvel

Bericht van Brabant Water, Dinsdag 6 augustus, 19.00 uur

Er geldt een kookadvies voor het drinkwater voor alle inwoners van Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel. Het water is alleen drinkbaar als het vooraf ten minste drie minuten gekookt is. Voor afwassen, douchen en het wassen van kleding is het koken van het water niet nodig. Het kookadvies zal naar verwachting enkele dagen duren.

Brabant Water monitort dagelijks de kwaliteit van het drinkwater. Bij een van de metingen zijn hele kleine sporen van een mogelijk ziekmakende (E. coli) bacterie ontdekt.

Brabant water vindt het ontzettend vervelend, maar neemt geen enkel risico als het om de kwaliteit van uw drinkwater gaat. Zij doen er alles aan om het drinkwater zo snel mogelijk weer op het niveau te krijgen zoals u van Brabant Water gewend bent. Kijk voor updates op de website van Brabant Water.

Hieronder vindt u het getroffen gebied.

gebied waarvoor het kookadvies geldt

Wat moet ik doen bij een kookadvies?

Kook uw water drie minuten door voordat u het gebruikt. Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, voor tandenpoetsen en voor het bereiden van de maaltijd. Als u water kookt, gaan alle eventuele aanwezige bacteriën dood. 
Kook het water in een pan of fluitketel. Gebruik hiervoor niet de waterkoker. Een waterkoker verhit het water meestal niet drie minuten of langer tot honderd graden Celsius.
Voor huishoudelijk gebruik (toilet doorspoelen, wassen, schoonmaken, tuin etc.) hoeft u het water niet te koken.
U kunt gewoon douchen en in bad gaan. Wij adviseren u wel om in deze gevallen geen water door te slikken.

Hoe lang duurt het kookadvies?

De vraag om uw kraanwater te koken is tijdelijk. We verwachten dat het kookadvies enkele dagen gaat duren. Als uit de meting blijkt dat het koken niet meer nodig is, laten wij u dit zo snel mogelijk weten.

Ik heb per ongeluk ongekookt water gedronken tijdens een kookadvies. Wat nu?

Meestal merkt u hier niets van. Heel soms komt het voor dat u last krijgt van maag- en darmklachten (buikpijn, diarree). Deze klachten zijn meestal na enkele dagen weer voorbij. Gevoelige groepen, zoals zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand, lopen een iets groter risico. Bij aanhoudende klachten adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts.

Welke apparaten kan ik wel of niet gebruiken tijdens een kookadvies?
  • Water uit de Quooker moet u ook nog 3 minuten koken.
  • Apparaten zoals ijsblokjesmachines, watercoolers en postmix-installaties (gebruikt in de horeca voor frisdranken) zijn vaak direct op de waterleiding aangesloten. Deze apparaten kunt u daarom beter niet gebruiken.
  • Gebruik ook geen waterkokers of koffiezetapparaten. Deze verhitten het water meestal niet drie minuten of langer tot honderd graden Celsius. U kunt dus het beste het water uit de kraan eerst minimaal drie minuten op uw fornuis in een pan laten doorkoken voordat u het gebruikt voor consumptie.
  • U kunt vaatwassers en wasmachines zonder problemen gebruiken.

Voor vragen over uw apparatuur kunt u het beste contact opnemen met de leverancier van deze apparatuur.

Moet ik het water voor mijn huisdier ook koken tijdens een kookadvies?

Ja, het kookadvies geldt uit voorzorg ook voor sommige huisdieren. Voor kleinere dieren zoals sommige honden, katten, konijnen, hamsters, muizen en cavia's kunt u voor alle zekerheid het water drie minuten koken en laten afkoelen. Grote honden of katten die buiten komen, kunnen het water uit de kraan meestal zonder te koken drinken. Zij drinken immers buiten ook wel eens uit een sloot of vijver. Dat geldt ook voor paarden en andere grote dieren. Hebt u een aquarium? Wacht dan bij voorkeur met het verschonen van uw aquarium tot na deze periode.

Moet ik het water in mijn boiler weg laten lopen als het kookadvies is opgeheven?

Nee, het water in de boiler is warm water. Dit water gebruik je voor het douchen, in bad te gaan of af te wassen. 

Moet ik de leidingen doorspoelen als het kookadvies is opgeheven?

Nee, Brabant Water laat het kookadvies pas vervallen als ze zeker weten dat er weer schoon water uit uw kraan komt. 

Kan ik het water wel gebruiken voor zwembadjes en andere waterspelletjes?

Ja, dat is geen probleem. Kook het water nog steeds minstens drie minuten voor het drinken.

Wat is E. coli?

De E. colibacterie heet voluit Escherichia coli. De bacterie woont in onze darmen en is meestal onschuldig. We hebben hem zelfs nodig. Bijvoorbeeld voor het afbreken van voedsel. Sommige E. colibacteriën zijn schadelijk. Als u voedsel eet of water drinkt waar deze bacterie in zit, kunt u er ziek van worden. De E. coli kunt u niet zien of proeven. 

Kan E. coli klachten veroorzaken?

Er zijn veel verschillende soorten E. colibacteriën. Er is een mogelijkheid dat sommige mensen van dit water ziek worden. Vooral zieke mensen, zwangere vrouwen en ouderen zijn hier vatbaar voor.

E. coli kan de volgende klachten veroorzaken:

  • diarree, soms met bloed
  • buikkrampen en buikpijn
  • braken
  • misselijkheid

Als u deze klachten hebt, neem dan contact op met de huisarts.

Ik woon in Schijndel, heb ik ook last van deze E. colibesmetting?

Nee, in Schijndel hebt u geen last van de E. colibacterie. Schijndel krijgt namelijk water vanuit een ander waterproductiebedrijf.

Meer informatie