Smaakmakers stelen de show bij de Food Inspiration days
Op 14 en 15 oktober 2024 was de Noordkade in Veghel, voor de vierde keer, het walhalla voor foodprofessionals tijdens de Food Inspiration Days. Zo ook voor een aantal talenten uit Meierijstad en regio Noordoost-Brabant.
Negen ‘smaakmakers’ presenteerden hun ambities en producten vanuit het gezamenlijke Atelier van Gemeente Meierijstad en de AgrifoodCapital. In een indrukwekkende foodprocessor lieten zij hun creaties zien, op zoek naar verbinding met andere voedselveranderaars. En die vonden ze ook. Dat gold ook voor de Noordoost-Brabantse verschilmakers die op de grote podia stonden. “Voedsel verbindt”.
Trends en transities
Zo’n 1400 foodprofessionals konden tijdens de tweedaagse Food Inspiration Days proeven van de nieuwste trends en transities in de voedselsector. Maaike de Reuver, hoofredacteur Food Inspiration, noemde er zes:
- Eiwittransitie: van dier naar plant; We eten meer plantaardig maar 70% van de Nederlanders wil vlees niet opgeven. Dé trend is ‘hybride’. Hybride producten zijn dierlijke producten waarvan een deel is vervangen door plantaardige eiwitten.
- Energie & Transport: van fossiel naar elektrisch; In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Voedselbedrijven dragen daaraan bij door hun wagenpark te elektrificeren.
- No Waste: van lineair naar circulair; 1/3e van al het eten dat we wereldwijd produceren wordt weggegooid. Om voedselverspilling tegen te gaan, moeten we circulair denken in plaats van circulair. Reststromen upcyclen, in plaats van weggooien. Een boodschap die ook door de Stichting Samen tegen Voedselverspilling, die gehuisvest is in Veghel, over probeerde te brengen op het “No-waste Stage”.
- Arbeidsmarkt: van uniform naar pluriform; Vroeger had iedereen een duidelijke rol (uniform, overall), nu lopen privé en werk veel meer door elkaar heen. In een pluriforme arbeidsmarkt draait het om talent en de mogelijkheden van alle mensen.
- Duurzame sourcing: van extractie naar regeneratie; We schakelen over van extractie, het onttrekken van grondstoffen uit de aarde, naar regeneratie, het teruggeven van grondstoffen aan moeder aarde.
- Van human intelligence naar artificial intelligence; In de komende jaren gaan we op zoek naar een goede balans tussen human intelligence en artificial intelligence. Veel bedrijven in food maken al gebruik van AI.
Verschilmakerslunch met Jemuel Lampe
Op uitnodiging van AgriFood Capital en gemeente Meierijstad schoven diverse voedselveranderaars, afkomstig uit de keten van boer tot bord, kennisinstellingen en andere organisaties aan tafel bij key note spreker Jemuel Lampe van Zuivere Koffie. Deze ex-gedetineerde is een zeer succesvolle koffiebranderij in de gevangenis gestart. “Ik ben een jongen met een verleden en wil mensen een kans geven, zoals ook ik ooit een tweede, nou ja, eigenlijk zesde kans kreeg”, vertelt deze sympathieke ondernemer. “Koffie verbindt, koffie biedt een bakje troost.”
Jemuel heeft inmiddels 148 mensen in dienst. “And still counting. Intrinsieke motivatie is een voorwaarde voor succes." De maatschappelijke impact van zijn bedrijf is enorm. Bijna de helft van de mensen die heeft vastgezeten, komt weer in aanraking met justitie of belandt opnieuw in de gevangenis. Bij Zuivere Koffie is dat slechts 3% (!).
Die maatschappelijke waarde gaat niet alleen over een nieuwe kans op een fijn leven. “Weet je hoeveel een gedetineerde kost?” vraagt Jemuel aan zijn tafelgenoten. “Zon 300-400 euro per dag. De samenleving heeft dus profijt van ons bedrijf, ook omdat er geen uitkeringen nodig zijn.” Zuivere Koffie heeft dus een bijzonder businessmodel.
We kijken terug op twee waardevolle dagen waarin voedselmakers mede door nieuwe connecties nieuwe stappen hebben gezet op weg naar het voedselsysteem van de toekomst!