Nader onderzoek bomen Deken Beakersstraat

De bomen in de Deken Baekersstraat in Schijndel zorgen al lange tijd voor ernstige overlast bij een deel van de bewoners. Anderen vinden deze bomen waardevol en genieten ervan. Na een lang en intensief voortraject, waarbij ook de raad betrokken is, heeft het college in maart jongstleden besloten een kapvergunning te verlenen voor 19 van de 30 bomen aan één zijde van de straat; de bomen aan de andere zijde van de straat zou sowieso behouden blijven. Voor de te kappen exemplaren zouden vervangende, minder overlast gevende bomen terug geplant worden. Na de bezwaarprocedure heeft het college nu besloten de vergunning alsnog te weigeren.

Bezwaarprocedure

Diverse partijen hadden bezwaar ingediend tegen de verlening van een kapvergunning. Zowel deze partijen als de gemeente zijn gehoord door de onafhankelijke Commissie Rechtsbescherming Meierijstad (CRM). Deze commissie vindt dat het besluit om een deel van de bomen te vervangen onvoldoende objectief en met te weinig feiten is onderbouwd. En dat de gemeente nog meer alternatieven zou moeten onderzoeken waardoor de overlast verminderd kan worden en de bomen mogelijk behouden kunnen blijven. Zij adviseert de gemeente daarom haar besluit voor dit moment in heroverweging te nemen.

Vergunning alsnog weigeren; wel nader onderzoek

Het college volgt het advies van de CRM op. Ze heeft besloten haar besluit te herroepen en de aangevraagde kapvergunning alsnog te weigeren. Tegelijkertijd staat ze op het standpunt om tot een duurzame, definitieve oplossing te komen voor deze locatie. De komende jaren gaat de gemeente benutten om nadere onderzoeken te doen. Het is op dit moment nog onduidelijk wat de uitkomst zal worden van die onderzoeken. Op basis van die nieuwe informatie kan de gemeente over enkele jaren opnieuw beoordelen of ze tot aanvragen van een kapvergunning overgaat. 

De bezwaarmakers zijn door de gemeente geïnformeerd over het besluit. Ook de bewoners in de straat hebben een brief ontvangen waarin de gemeente het besluit en de vervolgstappen toelicht