Verantwoord stoken
Houd rekening met uw omgeving en probeer overlast te voorkomen. Tips voor houtkachel, barbecue en buitenvuur
Gebruikt u een houtkachel of vuurkorf stook dan bewust. Houd rekening met uw omgeving en probeer overlast te voorkomen. Het soort kachel, welk hout u gebruikt en hoe u stookt hebben invloed op de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht. Met een paar veranderingen in de manier waarop u stookt, kun u de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen droog en onbehandeld hout. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar u stookt en laat het hout vanzelf uitbranden. Hier leest u hoe u verantwoord stookt en wat te doen bij overlast door houtrook.
Bij welk weer niet stoken
Het weer en de windrichting beïnvloeden de hoeveelheid uitstoot en overlast door houtrook. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer. Bij deze weersomstandigheden blijven schadelijke stoffen hangen en kan luchtvervuiling plaatselijk erger worden.
De Stookwijzer geeft advies hierover op basis van de windkracht en luchtkwaliteit in uw buurt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzendt een stookalert wanneer de weersomstandigheden te slecht zijn voor houtrook. U kunt zich hiervoor aanmelden.
Open haard of houtkachel: 8 tips
Barbecue of buitenvuur: 5 tips
Waarom verantwoord stoken belangrijk is