Voorkomen en bestrijden van ratten

Ratten kunnen ziekten verspreiden en schade aanrichten aan álles wat ze onderweg tegenkomen; (elektriciteits)kabels, isolatiemateriaal, plafonds etc. 
Om deze risico’s te beperken is bestrijding noodzakelijk

De gemeente is verantwoordelijk voor rattenbestrijding in het openbaar gebied; de inwoners op eigen terrein. 

In de herfst en winter als de gewassen zijn geoogst op de akkers vinden de ratten geen voedsel meer. Dan trekken ze naar de bebouwde kom. 
In de winter blijven de mensen meer binnenshuis en lijkt het alsof er geen ratten zijn. 
Maar ze zijn er wel degelijk en planten zich ook snel voort als ze over 3 dingen beschikken: voedsel, water en een schuilplaats. 
Preventie en bestrijding in de herfst en winter betekent minder overlast in het voorjaar. 

Bestrijding door gemeente

Het bestrijden van bruine en zwarte ratten gebeurt in Meierijstad vooral door de inzet van lokdozen en vangkooien; en door gerichte voorlichting aan inwoners van gebieden waar overlast is. 
Maar als dat allemaal onvoldoende helpt, schiet de gemeente de ratten af met een luchtbuks om een einde te maken aan een plaag. 

Het afschieten is een vrij radicale methode. Daarom doet de gemeente dit alléén als niets anders helpt. Dit gebeurt vooral langs sloten en parken. De actie wordt aangemeld bij de politie en bewoners in het gebied ontvangen vooraf een brief met uitleg. 
Ook op locatie zijn er veiligheidsmaatregelen; Alleen een gespecialiseerde en daartoe bevoegde rattenbestrijder mag schieten. 
De inzet van de methode is vooral in de avond- en nachtelijke uren; dan zijn de ratten het meest actief. 
Van tevoren kijkt de rattenbestrijder met nachtkijkers waar de ratten zich vooral bevinden. Een raak schot is altijd direct dodelijk en veroorzaakt geen onnodig leed aan de dieren.

Wat kunt u zelf doen op uw eigen terrein?

Bestrijd ratten samen met een aantal buren. Waarom? Omdat ratten zich niet beperken door een schutting of haag. Ratten vestigen zich graag op locaties waar eten, water(vijver) en een goede plaats voor hun nest te vinden is. Dit hoeft niet in één tuin te zijn. Ratten verplaatsen zich in een straal van ongeveer 15 meter rond hun nest. Dus het gebied kan zomaar zes tot acht tuinen omvatten.

Voorkomen van ratten

  • Zorg dat uw tuin netjes is en ruim rommel op. Laat ’s nachts geen voedsel, borden of bestek en dergelijke ongewassen achter.
  • Bewaar voer voor bijvoorbeeld het konijn of de kippen in een afgesloten bak.
  • Knoei geen voer of ruim het direct op.
  • Voer geen vogeltjes met vetbollen, pindaslingers of ander eten dat blijft liggen/hangen. Let op met fruit- en notenbomen in uw tuin, ruim het afgevallen fruit meteen op.
  • Herfst- of wintertafels, sier- en bloemstukken kunnen beter geen fruit, noten, eikels, kastanjes en dergelijke bevatten. Ook pompoenen zijn een lekkernij voor ratten!

Bestrijden van ratten

Als u last heeft van ratten, is rattenbestrijding altijd noodzakelijk. Begin met het weren van ratten uit uw tuin zoals hiervoor beschreven. Bestrijden van ratten kan met klemmen.

  • Koop een rattenklem, en doe er pindakaas op. Rattenklemmen zijn vaak verkrijgbaar bij winkels waar ook dierenvoer verkocht wordt.
  • De klemmen plaatst u op de looppaden van de ratten in uw tuin.
  • Vergeet niet om de klem met een ijzerdraad ergens aan vast te maken, de rat verdwijnt anders misschien wel met klem en al.
  • Controleer de klemmen elke dag.
  • Ga ook met klemmen voorzichtig te werk (let op kinderen en huisdieren).
  • Let op dat er geen vogels in de klem kunnen komen; plaats de klem ’s avonds als het donker wordt of scherm hem af met een plank.
  • Een alternatief is dat u zelf een gespecialiseerd rattenbestrijdingsbedrijf inschakelt.
Melding maken van een rat

Heeft u last van ratten? Meld dit dan bij ons via een melding openbare ruimte.

Melden overlast ratten

Uiteraard kunt u ook contact opnemen met ons via telefoonnummer 14 0413.
Voor informatie en advies op maat kunt u ook terecht bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).