Van Taalcafé tot verhalencafén

Een inspirerend weekend bij Fabriek Magnifique

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli nodigt het Taalnetwerk Meierijstad bezoekers van Fabriek Magnifique uit op een bijzonder terras aan de Parklaan in Veghel. Zij kunnen luisteren naar bijzondere podcasts van deelnemers van het DigiTaalhuis. En deelnemen aan de live taalcafés, hier kunnen zij in gesprek gaan en hun eigen verhalen delen. Hiermee hoopt het Taalnetwerk op uitwisseling en (h)erkenning als het gaat om basisvaardigheden die je nodig hebt om mee te kunnen doen.

Door te luisteren naar de verhalen van Nelly, Petra, Mohanad, Sarah, Hussein en Serpil wordt duidelijk hoe iedereen een unieke zoektocht heeft. Het leren van de taal, het gemak van lezen en schrijven en digitaal meedoen, brengt deelnemers veel in het leven. Het zorgt ervoor dat ze erbij horen. En dat is belangrijk, want de medewerkers van het DigiTaalhuis zien dat mensen die laaggeletterd zijn zich vaak schamen en niet durven uit te komen voor het probleem. 

Wethouder Johan van Gerwen: “Gemeente Meierijstad zet zich actief in om laaggeletterdheid te voorkomen en verminderen. We hebben dit hoog op de agenda staan. Samen met diverse partners zoeken we voortdurend naar passende oplossingen om deze groep in beeld te krijgen en aan te sluiten bij hun behoeften. Het uiteindelijke doel is dat alle inwoners van Meierijstad zoveel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving.”

Leven lang ontwikkelen

“Het is heel belangrijk dat we aandacht voor basisvaardigheden vragen, want we ervaren dagelijks dat inwoners moeite hebben met bijvoorbeeld het invullen van een (digitaal) formulier of het regelen van een afspraak. Vaak weten inwoners niet dat er spreekuren of cursussen zijn waar je terecht kunt voor hulp en ondersteuning. Terwijl dit vaak net het juiste steuntje in de rug kan zijn om het uiteindelijk zelf te kunnen,” zegt coördinator Taalnetwerk Diana van Rossum. “We hopen bij Fabriek Magnifique de bezoekers te kunnen inspireren voor een leven lang ontwikkelen.” Medewerkers en vrijwilligers van het Digitaalhuis zijn aanwezig om uitleg te geven en te informeren
over het aanbod van (digi)taal- en rekencursussen. 

Taalnetwerk Meierijstad is een samenwerking tussen gemeente, ONS welzijn, Welzijn de Meierij, Bibliotheek, het Koning Willem 1 College, Sagènn en het Leerwerkloket Noordoost-Brabant. Voor meer informatie zie www.meierijstad.nl/leren of kom langs bij het DigiTaalhuis in één van de bibliotheken Veghel, Schijndel of Sint-Oedenrode of bij ’t Spectrum in Schijndel.