Participatienota Meierijstad ‘Bouwen aan burgerschap’ aangeboden aan de gemeenteraad

In de Meierijstad is veel denk- en doekracht bij inwoners, ondernemers en organisaties. Samen werken we aan een nog mooier en beter Meierijstad. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe participatienota in Meierijstad.

Waardevolle input

De inzet en invloed vanuit de samenleving is cruciaal en bijzonder waardevol voor onze lokale democratie. Zo komen we tot betere besluitvorming in onze gemeente. Doordat de samenleving meepraat komen verschillende perspectieven en belangen op tafel en kunnen we samen ook tot betere ideeën voor Meierijstad komen. Rik Compagne, coördinerend wethouder participatie: “We realiseren ons als gemeente dat de uitdagingen er ook zijn op participatiegebied. Zo komen nog niet alle stemmen uit de samenleving even goed door in de besluitvorming en is er een algemeen gevoel dat de polarisatie toeneemt. Toch gaan we ervoor. Omdat we de lokale democratie echt samen maken en omdat we vertrouwen hebben in het samenspel met onze Meierijstadse inwoners, instellingen en bedrijven.”

Meedoen in besluitvorming

Met de participatienota zet de gemeente Meierijstad in op aanspreekbaarheid en nabijheid. Waar kunnen inwoners op rekenen als ze meedoen in besluitvorming, of als ze over een maatschappelijk initiatief in gesprek wil met de gemeente? Hierover zijn beloftes opgenomen in de nota. De gemeente wil er zijn voor inwoners die actief zijn of willen worden in hun buurt of wijk, maar ook voor inwoners die niet als vanzelf naar de inspraakbijeenkomsten komen en inwoners die nog niet weten hoe mee te kunnen praten en denken. Vandaar dat we als gemeente willen investeren in nabijheid en benaderbaarheid door ons team van buurtadviseurs verder te versterken en de wijkaanpak door te zetten tot en met 2025.”

Financiële gevolgen

Invloed en zeggenschap voor groepen inwoners of ondernemers is er ook via het uitdaagrecht, wat de mogelijkheid biedt om een publieke dienst van de gemeente over te nemen. “Daarnaast willen we de online participatiemogelijkheden verbreden en wellicht ook experimenteren met het burgerberaad in Meierijstad, waarin een representatieve groep gelote inwoners een stevig advies kan meegeven aan de politiek, maar dat zal nog afhangen van de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad later dit jaar,” aldus Rik Compagne.