Dodenherdenking 2025

Tijdens Dodenherdenking op zondag 4 mei 2025 worden om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.

In de gemeente Meierijstad zijn er op verschillende plaatsen herdenkingen. Bij iedere herdenking is een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig.

Boerdonk 

Vanaf 19.10 uur zijn belangstellenden welkom bij Den Hazenpot. Om 19.20 uur vertrekt een stille tocht richting de begraafplaats (voor minder valide mensen rijdt de dorpsauto van Boerdonk). Daar worden in samenwerking met leerlingen uit groep 7/8 van Basisschool St-Nicolaas, bloemen gelegd bij een aantal graven van Indië veteranen en het oorlogsgraf van Harrie van de Akker. Vervolgens gaat de stille tocht verder naar het Lancaster monument aan de Bosscheweg. Om 20.00 uur wordt bij het monument twee minuten stilte in acht genomen. Daarna volgen er toespraken namens de Dorpsraad en Jan van Burgsteden namens het college van B&W van de gemeente Meierijstad. Ook worden er kransen en bloemen gelegd. Door de leerlingen van groep 7/8 van basisschool St-Nicolaas, worden poppies geplaatst voor elk omgekomen bemanningslid van de neergehaalde vliegtuigen. Na de herdenking zijn belangstellenden welkom in Den Hazenpot voor een kort samenzijn. 

Eerde 

In Eerde komen belangstellenden vanaf 19.40 uur samen bij het Patronaatsgebouw (Esdonkstraat 5). Rond 19.50 uur start van daaruit een stille tocht naar het Geronimo-monument aan het Zandvliet. Daar worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Daarna is er een programma met onder andere bijdragen van leerlingen van groep 8 van de basisschool die het monument hebben geadopteerd, muziek van Muziekvereniging Meierijstad en een aantal toespraken. Namens het college van B&W van Meierijstad is wethouder Menno Roozendaal aanwezig om een toespraak uit te spreken. Na de ceremonie is er een informeel samenzijn bij de Sint Antonius molen waar u een kopje koffie of thee wordt aangeboden. De organisatie van de herdenking is in handen van het Airborne Comité Eerde.Erp

Erp

In Erp verzamelen belangstellenden zich vanaf 19.15 uur bij het JJC-gebouw in de Ottenstraat. Na het vlaggenprotocol vertrekt omstreeks 19.35 uur de groep belangstellenden, voorafgegaan door Onze lieve Vrouwen en Catharinagilde richting het kerkhof. Daar wordt bij herdenkingsmonument "De Propeller" een krans gelegd. Het Gilde brengt een vlaggengroet, verder worden er bloemen gelegd op de 9 oorlogsgraven door de leerlingen van groep 8 van Basisschool Maria, die dit monument geadopteerd hebben. Tevens zal door een leerling een gedicht worden voorgelezen. Een trompettist blaast de Last post. Na het aansteken van de fakkel gaat het gezelschap naar het oorlogsmonument bij de kerk. Daar wordt om precies 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen waarna ‘Het Wilhelmus’ gezongen wordt door Terpsichore. Vervolgens wordt er een krans gelegd door de leerlingen van groep 8 van basisschool De Empel, die dit monument geadopteerd hebben. Een leerling van de Empel leest een gedicht voor. Namens het gemeentebestuur van Meierijstad is Johan van Gerwen aanwezig die een toespraak uitspreekt. Ook de voorzitter van de dorpsraad Wim van Geelkerken houdt een toespraak. Samen leggen dorpsraad en gemeente een krans. Terpsichore brengt enkele liederen ten gehore. Na de ceremonie is er voor alle aanwezigen gelegenheid om een kopje koffie/thee te gebruiken in Zorgcentrum Simeonshof, en voor de aanwezige kinderen is er een traktatie.

Schijndel

Vanaf 19.00 uur ontvangen leden van de stichting Oranjecomité Schijndel belangstellenden in Het Tramhuys, Hoofdstraat 113. Om 19.30 uur vertrekt men met begeleiding van de Drumfanfare van koninklijke Harmonie Sint Cecilia en het Gilde Sint Catharina en Sint Barbara voor een stille tocht naar de Markt. Bij de gedachteniskapel worden namens de gemeente Meierijstad, Stichting Oranjecomité Schijndel, de Veteranen afdeling Schijndel en de parochie Heilige Michaël kransen en bloemen gelegd. Dit wordt begeleid door Scouting Schijndel. De herdenking wordt opgeluisterd door muziek van de drumfanfare en het Gilde brengt een vendelgroet. Voor de twee minuten stilte om 20.00 uur wordt er een gedicht voorgelezen door een leerling van de basisschool en een toespraak uitgesproken door burgemeester Kees van Rooij die namens het college van Meierijstad aanwezig is. Om 20.15 uur is iedereen welkom om in de Sint Servatiuskerk op de markt te luisteren naar het 4 en 5 mei verhaal met muziek van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia. De ceremonie eindigt om 21:00 uur.

Sint-Oedenrode

Om 19.15 uur vertrekt vanaf het Bestuurscentrum, onder leiding van Gilde Sint-Joris, een stille tocht naar het monument aan de Corridor, nabij de Hambrug. De route loopt via de Hertog Hendrikstraat, Heuvel, Markt en Borchmolendijk. De verwachte aankomst is om 19.30 uur. Vanaf 19.15 uur is iedereen welkom bij het monument, waar Muziekvereniging Meierijstad stemmige muziek speelt.

Voorleeskampioene Suus van Schelven van Basisschool Dommelrode draagt een gedicht voor. Namens de gemeente Meierijstad houdt de heer Rien Verhagen, waarnemend raadsvoorzitter, een toespraak. Samen met kinderburgemeester Stef Kremers legt hij een krans.
Een lid van de scouting leest de namen van de Rooise oorlogsslachtoffers voor, waarbij bij elke naam een witte roos bij het monument wordt gelegd ter nagedachtenis.

Na de Taptoe en de twee minuten stilte, om precies 20.00 uur, zingt Eva Lathouwers met begeleiding van Muziekvereniging Meierijstad het Wilhelmus. Daarna volgt de kranslegging en krijgen belangstellenden de gelegenheid bloemen te plaatsen. Tot slot spreekt een vertegenwoordiger van de geloofsgemeenschappen en staat de voorzitter van de Oranjevereniging stil bij het jaarthema. Om 20.20 uur is de herdenking ten einde.

Veghel 

In Veghel bent u vanaf 18.00 uur welkom in de Blauwe Kei aan de Noordkade waar rond 18.30 uur de voorstelling ‘De Meierij Processen’ begint. Sophie en haar zusje Eva vragen hun online volgers mee te helpen zoeken naar informatie over de opa van hun opa Joris Mastelein. Ze stuiten op een serie rechtszaken uit 1947. Deze processen hadden tot doel om hen die fout waren in de oorlog eerlijk te berechten. Was de betovergrootvader van Sophie en Eva goed of fout in de oorlog? En hoe reageren de online volgers als de waarheid stukje bij beetje boven komt?

Het programma is gratis toegankelijk maar u dient hiervoor wel vooraf kaartjes te bestellen via de website van de Blauwe Kei.

Vanaf de Blauwe Kei start rond 19.30 uur een stille tocht naar de monumenten aan de Kolonel Johnsonstraat waar de herdenking en kranslegging plaatsvindt. Harmonie Frisselstein, het Sint Barbara Gilde en de kinderen van groep 8 van Basisschool Bernadette verlenen medewerking aan dit buitenprogramma. Namens het gemeentebestuur van Meierijstad is Jan Goijaarts aanwezig.

Zijtaart

De herdenking in Zijtaart vindt plaats op donderdag 8 mei om 11.00 uur bij het monument aan de Zuid-Willemsvaart. Omdat op dit monument de namen staan van 7 militairen die op 11 mei 1940 bij gevechten in de omgeving omkwamen houdt men de herdenking altijd op een moment dichtbij die 11de mei. Namens het gemeentebestuur van Meierijstad is burgemeester Kees van Rooij aanwezig.