Afwegingskader grondgebonden zonnepark initiatieven
Het nieuwe “Afwegingskader grondgebonden zonnepark initiatieven” uit 2024 is een aanvulling op het “Beleidskader duurzame energie opwek” en biedt specifieke randvoorwaarden voor grondgebonden zonnepark initiatieven.
Het biedt een gestructureerde benadering ter beoordeling, selectie en realisatie van zonneparkprojecten. Mogelijke negatieve gevolgen op de fysieke leefomgeving worden hierbij geminimaliseerd en betrokkenheid van participanten wordt bevorderd.
Het afwegingskader bevat een specifieke voorwaarde voor de tranche 2024 en algemene randvoorwaarden voor ieder zonnepark initiatief. Het kader is opgesteld in overleg met partners zoals het POM (Platform Ondernemend Meierijstad), Platform Natuur en Landschap Meierijstad, ZLTO, waterschappen Aa en Maas en De Dommel, en Kunststichting Meierijstad.
Randvoorwaarden
Elk nieuw initiatief toetst de gemeente op 5 onderdelen:
- Het initiatief moet allereerst voldoen aan meerdere algemene voorwaarden, zoals het aanleveren van alle benodigde documenten, en het aantonen van grondbeschikking.
- Het initiatief moet op de juiste manier ruimtelijk en landschappelijk worden ingepast. Hiervoor zijn negen eisen opgesteld.
- Initiatiefnemer moet veel aandacht besteden aan procesparticipatie en financiële participatie. Voorgenomen participatieactiviteiten en de manier om minimaal 50% lokaal eigendom te borgen moeten bij de indiening al duidelijk worden beschreven.
- Het zonnepark moet meerwaarde genereren; dat wil zeggen dat het naast opwek van zonne-energie ook bij moet dragen aan andere maatschappelijke opgaven in de fysieke leefomgeving. Natuur en biodiversiteit zijn hierin leidend en het is dan ook vereist om hier voldoende aandacht aan te besteden.
- Initiatiefnemer moet twee of meer verschillende functies actief combineren. Dit heet multifunctioneel ruimtegebruik. Het zonnepark draagt dus náást de opwek van zonne-energie ook bij aan andere opgaven op dezelfde grond; bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met waterberging of zonnepanelen als teelt-ondersteunende voorzieningen.
Specifieke voorwaarde
Voor de tweede tranche (opengesteld in 2024) geldt naast de randvoorwaarden nog een extra eis; een plan moet onafhankelijk van het elektriciteitsnet uit te voeren zijn. Zonneparken mogen dus géén directe levering of aansluiting hebben op het elektriciteitsnet. Hiermee voorkomt de gemeente dat het net nog meer belast wordt en het zonnepark andere duurzame (energie)ontwikkelingen in Meierijstad in de weg staat.