Procesplanning en besluitvorming tweede tranche

Initiatiefnemers die een zonnepark willen ontwikkelen in de gemeente Meierijstad, kunnen vanaf 12 december 2024 hun plan indienen.

De gemeente Meierijstad stelt vanaf die datum de tweede tranche open voor zonneparken. De indieningstermijn loopt op 31 januari 2025 af. 

Inloopbijeenkomst voor inwoners op 9 januari 2025

De gemeente begrijpt dat inwoners vragen hebben over de ontwikkeling van zonneparken. Op donderdag 9 januari organiseert de gemeente een inloopavond op het gemeentehuis in Veghel. Tijdens deze avond wordt er geen presentatie gehouden, maar staan er mensen van de gemeente klaar om vragen te beantwoorden. Dat kunnen vragen zijn over het proces, de noodzaak voor zonneparken, de criteria voor de beoordeling van de plannen en hoe er rekening wordt gehouden met de belangen van de gemeenschap en het landschap. De inloopbijeenkomst is op donderdag 9 januari van 19:00 tot 20:30 uur op het gemeentehuis in Veghel.

Beoordeling plannen

De start van de inschrijfperiode voor de tweede tranche is het voortraject. Hierna worden de initiatieven ambtelijk beoordeeld en de ontvankelijkheid bepaald. Daarna bepaalt de Commissie Omgevingskwaliteit de voorkeursvolgorde. Deze wordt naar verwachting in april 2025 ter besluitvorming voorgelegd aan het college. Na besluitvorming mogen de partijen met de kwalitatief beste plannen uiteindelijk hun initiatief verder uitwerken als voorbereiding op de formele vergunningaanvraag.

Uitwerking initiatief

De partijen die hun initiatief mogen gaan uitwerken, moeten het concept-inrichtingsplannen concretiseren. Zij moeten ook het participatietraject starten voor dit project door in overleg te gaan met omwonenden en andere relevante partijen (bv. Energie Coöperatie Meierijstad). Daarna volgt het uitwerken van een participatieplan. Dat laatste is dan gericht op de participatie in het proces tot aan de uitvoering (of zelfs erna) en op de financiële participatie. Ook wordt in deze fase een goede onderbouwing van de fysieke leefomgeving (GOFLO) opgesteld waarin een ‘evenwichtige toedeling functies aan locaties’ wordt gemotiveerd en dient de uitvoerbaarheid te worden aangetoond (afspraken grondeigenaar en netbeheerder). De partijen krijgen hiervoor 7 maanden de tijd.

Indienen en afhandelen aanvraag omgevingsvergunning

Na positieve beoordeling van de ruimtelijke onderbouwing, het participatieplan en het
inrichtingsplan kunnen de partijen een officiële aanvraag omgevingsvergunning indienen.

Vergunningsprocedure

De procedure zit in de meeste gevallen als volgt in elkaar:

  • Aanvraag omgevingsvergunning wordt ingediend
  • Aanvraag omgevingsvergunning wordt in behandeling genomen
  • Besluit vergunningverlening
  • Bezwaarmogelijkheid

Meer informatie over het gehele proces vindt u hier.