Gebruik grondwater
Liever niet!
Zelf grondwater oppompen klinkt als een perfecte oplossing voor de droge zomermaanden. Maar dat mag niet zomaar. Het kan ongewenste gevolgen hebben op de kwaliteit en veiligheid van de drinkwatervoorziening.
- Gebrek aan goed grondwater zorgt voor een tekort aan drinkwater en beregening.
- Maar ook tot bodemdaling en daarmee verzakking van huizen.
- Daarnaast kan bij het oppompen van water H2S (waterstofsulfide gas) vrijkomen. Stop dan direct met het oppompen van het grondwater.
Grondwater oppompen: kortom liever niet!
H2S (waterstofsulfide gas)
Waterstofsulfide gas ruikt naar rotte eieren. U kunt hiervan hoofdpijn krijgen en/of misselijk worden. Komt er veel van dit gas vrij, dan kunt u zelfs pijnlijke ogen, irritatie aan slijmvliezen, oogleden en luchtwegen krijgen.
Dus ruikt u een ‘rotte eierenlucht’? Stop dan direct met het oppompen van het grondwater. Gebruik op advies van het GGD het grondwater dan ook niet. Wilt u het grondwater toch gebruiken? Laat het dan onderzoeken. Een alternatief is dan volgens de provincie kraan/leidingwater.
Onderzoek TNO
TNO heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van H2S in het grondwater in Brabant. Dit in opdracht van de Provincie. Uit het onderzoek blijkt, dat bij het oppompen van grondwater het gas kan ontstaan. Vooral op plekken waar veel organische leemlaagjes aanwezig zijn. Het gas kan vrijkomen bij het oppompen van grondwater minder dan 40 meter diep.