Operatie steenbreek

Samen voor meer groen in de buurt! Zijn al die tegels wel echt nodig?

Zijn al die tegels echt wel nodig?

Het is nat en de klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in de Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was.
Het is inmiddels bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers sowieso droger en de winters natter. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling, en leidt het ook nog eens tot een betere leefomgeving voor mens, dier en insecten.

Blijft u meehelpen?

Het NK Tegelwippen seizoen van 2023 is inmiddels gesloten. Maar u kunt nog tot seizoen 2024 de tegels gratis blijven inleveren bij een van onze milieustraten. U dient hiervoor eerst een mail te sturen aan mvantilborg@meierijstad.nl met daarin het aantal gewipte tegels en foto’s van de situatie voor en na het tegelwippen. De bevestiging kunt u uitprinten en bij vertoon bij 1 van onze milieustraten kunt u de tegels gratis inleveren.

Operatie Steenbreek

Te veel bestrating zorgt voor problemen tijdens ernstige regenbuien en zorgt voor hogere temperaturen in de wijk. Ook is er te weinig leefruimte voor nuttige dieren tussen al die woestijnen aan stenen. Dus steen eruit, plantje erin!
Meer informatie over Operatie Steenbreek op operatiesteenbreek.nl.